Wednesday, May 23, 2012

ISLAM MENOLAK SOSIALIS


Apabila dilihat di dalam Al-Quran dan Hadith, Islam sangat berbeza dgn sosialis. Islam mengiktiraf hak manusia untuk memiliki rezeki lebih, memiliki kekayaan lebih.

Inilah beberpa contoh yg menandakan Islam adalah agama yg benar, agama fitrah, sesuai sepanjang masa, manakala sosialis sedang menunggu saat kejatuhan..

1. Surah An-Nahl: 71

والله فضل بعضكم على بعض في الرزق

( Dan Allah melebihkan sebahagian kamu dari sebagian yang lain dalam hal rezki )


2. Surah Saba' : 39

قل إن ربي يبسط الرزق لمن يشاء من عباده ويقدر له

( Katakanlah: Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya)


3. Ar Ra'd : 26

الله يبسط الرزق لمن يشاء ويقدر وفرحوا بالحياة الدنيا وما الحياة الدنيا في الآخرة إلا متاع

Allah meluaskan rezki dan menyempitkannya bagi siapa yang Dia kehendaki. Mereka bergembira dengan kehidupan di dunia, padahal kehidupan dunia itu (dibanding dengan) kehidupan akhirat, hanyalah kesenangan (yang sedikit)


4. Sabda Nabi saw:

النَّاسُ مَعَادِنُ كَمَعَادِنِ الْفِضَّةِ وَالذَّهَبِ خِيَارُهُمْ فِي الْجَاهِلِيَّةِ خِيَارُهُمْ فِي الْإِسْلَامِ إِذَا فَقُهُوا

“Manusia bagaikan bahan galian, seperti galian emas dan perak. Mereka yang terpilih semasa jahiliah, terpilih juga semasa Islam sekiranya mereka itu memahami Islam” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim- lafaz Muslim). 


oleh: Ahmad syahin


No comments:

Post a Comment