Saturday, March 9, 2013

JIN TAKUT KEPADA MANUSIASebenarnya di antara tabiat jin itu adalah merasa takut kepada manusia kecuali jika manusia itu tersangat bodoh, maka ia akan menjadi sebaliknya. 

Mujahid dan Ibn Hatim berkata, “Sesungguhnya jin itu sangat takut kepada manusia sebagaimana manusia juga takut kepada mereka. Demikian dengan syaitan yang lebih takut kepada salah seorang daripada kamu (yang berimn). 

Kerana itu jika ia memperlihatkan dirinya kepada kamu janganlah kamu takut kerana memikirkan ia lebih berkuasa dari kamu, tetapi bersikap keraslah terhadap mereka nescaya mereka akan pergi.” Rasa takut manusia seolah-olah memberi kekuatan atau membantu syaitan memperlihatkan diri dalam bentuk yang menakutkan manusia. 

Demikian juga bila seseorang itu jauh dari berzikir kepada Allah, lalai dari melaksanakan tuntutan syariat, dalam hadas, berjalan ditempat-tempat sunyi atau di kuburan pada malam hari tanpa teman. Nabi SAW pernah jatuh dari keledainya. Maka seorang sahabat berkata, “Ini angkara syaitan.” (nafsasy-syaitan). ” Maka janganlah kamu berkata, musibah itu (atau sebarang penyakit) disebabkan oleh jin/syaitan kerana apabila engkau mengucapkan nafsasy-syaitan, maka ia bertambah angkuh. Lalu syaitan berkata, “Dengan kekuatan akulah, aku dapat membantingnya. Akan tetapi apabila engkau mengucapkan Bismillah pastilah ia menjadi semakin kecil iaitu sebesar lalat.” 

IMAM AHMAD dengan isnad Jayyid. 
Copasan dari Rumah Bekam Azzam Surabaya 

.............................................................................

Komen FB Ustaz Perdana Akhmad :

saya ingin memberikan rahasia bahwa sesungguhnya jin jika menampakkan dirinya pada manusia akan menghabiskan lebih dari 50 % energi tubuhnya, dapat dianalogikan manusia yang tinggal didarat masuk kedalam laut dengan menggunakan perangkat penyelaman, maka manusia tsb akan sangat banyak kehilangan kemampuan dan kelincahannya sebab masuk dunia alam yg berbeda.

jin yang bertasyakkul (malih rupa) tsb akan terikat hukum sunnatullah alam manusia, maka akan sangat mudah mengalahkannya, tubuhnya amat ringkih dan lemah, maka dari itu ketika mengambil wujud dialam manusia jin akan mengambil wujud seseram dan sengeri mungkin untuk menakuti manusia, sesungguhnya jika manusia tidak takut maka dengan sangat mudah akan membunuhnya. wallahua'lam
No comments:

Post a Comment