Tuesday, August 4, 2009

Serbuan luar biasa terhadap Masjid Al-Aqsa.

Sabtu, 01/08/2009 - Lebih daripada 200 penganut Yahudi yang fanatik telah menyerbu Masjid Al-Aqsa pada pagi Rabu lepas di kawasan Jerusalem yang diceroboh Israel. Penganut Yahudi fanatik tersebut menjalankan upacara keagamaan sempena ulangtahun kejadian yang digelar pemusnahan kuil.

Yayasan Aqsa bagi pengumpulan dana dan legasi berkata bahawa penganut Yahudi fanatik tersebut bertebaran di pelbagai lokasi suci semasa menjalankan upacara keagamaan itu di bawah perlindungan tentera Israel.

Yayasan tersebut merayu tindakan drastik daripada rakyat Palestin, Arab dan seluruh umat Islam bagi menyelamatkan Masjid Al-Aqsa daripada terus di”Yahudi”kan.


Rejim Zionis rancang bina semula kuil di tanah suci ketiga Islam.

Khamis, 30/07/2009 -Polis Israel membenarkan 45 rakyat Israel memasuki kawasan Masjid Al-Aqsa, tanah suci ketiga Islam, dalam apa yang disifatkan rakyat Palestin sebagai satu cubaan untuk menimbulkan kemarahan ummah.

Kumpulan penduduk Yahudi terbabit melawat kawasan berkenaan sempena bulan kesembilan dalam kalendar Yahudi dipanggil ‘Av’, bagi memperingati kemusnahan kuil Yahudi pertama dan kedua, yang dikatakan di bawah Masjid Al-Aqsa. Pengarah pejabat Waqf Islam di Baitulmaqdis, Sheikh Azzam Al-Khatib berkata, Ia amat sensitif berikutan kumpulan pelampau Yahudi mahu memusnahkan masjid yang ada pada masa ini dan membina ‘Kuil Ketiga’.

Beliau memberitahu, kumpulan penduduk Yahudi itu berada dalam kumpulan antara 12 hingga 15 orang itu, turut mengiringi dan dilindungi polis Israel. Walaubagaimanapun tiada pergaduhan meletus setakat ini.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/

No comments:

Post a Comment