Monday, January 23, 2012

Coretan Santai Selepas Hassan Ali Dipecat...

Mengenai Dr Hasan Mohamed Ali yg digugurkan sebagai exco kerajaan negeri selangor dan dipecat sebagai ahli PAS pada 8 januari.. aku cuba memberi beberapa coretan selepas melihat pro-kontara yg tak habis2.

walaupun aku tak setuju dgn beberpa pdagn Hassan Ali tapi aku tetap hormat beliau, sbb byak smbagan beliau jgn kutuk sana sini, setiap tokoh ada sumbgn masing2.. begitu juga pihak yg memecat keahlian beliau.. apa pun beberapa perkara yng perlu menjadi koreksi utk kita:

(1) yg pting bejuang Islam tidak semestinya dalam PAS takda parti pun takda masalah.. politik tidak semestinya berparti..

(2) sesiapa pun jgn sekali2 menampilkan wajah Islam yang jumud kpd org bukan Islam sbb Islam meraikan semua bangsa dan agama dalam negara, Allah tidak melarang utk kita berlaku adil kepada org non-muslim.. rujuk firman Allah dalam (Surah Al-Mumtahanah:8),..

(3) sebelum mencari kesalahan org non-muslim kena cari kesalahan kita orang Islam dulu betapa byak institusi Islam, apa mereka buat? mana kerja dakwah mereka? tiba2 ada murtad beratus ribu, menyalahkah kristianisasi.. yang paling diutamakan menyalahkan institusi Islam byak yang teruk, dgn isu tauliah, media, pengurusan zakat, betapa ramai yg keluar dri pendidikan Islam setiap tahun apa yg dimana mereka?.. apa pun, kesalahan diri jgn diletak pda org lain..

(4) berhenti mencaci agama lain, takut dia akan mencaci kita balik baca surah Al-An'am: 108, yang perlu dilakukan kuatkan dakwah Islam..

(5) kena memahami betul2 fiqh siyasah.. politik adalah seni.. orang yg berfikiran hitam putih dan tidak berseni jgn masuk dlm gelanggang politik..

(6) utamakan dakwah kepada non-muslim, kerana Islam datang untuk semua bangsa dan menjadikan bangsa2 ini bersatu dibawah Islam, bukan bersatu di bawah Melayu, UMNO dll.. Nabi saw tidak bawa Melayu atau Arab..

(7) bagi pihak lain yang dikritik perlu kuat lagi pertahan perlembagaan negara terutama Islam, raja, hak bumi putra melayu, terima kritikan dgn berlapan dada..

terbuka utk wacana,

wallahua'lam..

No comments:

Post a Comment