Friday, January 21, 2011

Catatan Bersama Prof Dr H Ramli Abdul WahidAlhamdulillah pada 15.1.2011 saya berkesempatan mengikuti program anjuran MPMM-SU dan mendengar ceramah motivasi bersama Prof Dr H Ramli Abdul Wahid yang bertugas sebagai rektor di IAIN SU.


Beberapa point ringkas yang dapat saya catat dari perbincangan dan motivasi bersama beliau.

1. Dalam hidup perlu ada cita-cita

2. Apa yang menjadi moto utama Pak Ramli “ bekerja maksima mencari redha Allah “

3. Adapun cita –cita dunia kalau sudah ke luar negeri maka jadilah tokoh@Rijaluddin.

4. Kata sukarno “gantung cita-citamu di langit lazuardi “

5. Cita2 menjadi sumber power.

6. Cari ilmu bukan saja dlm kuliah, cari di luar kuliah “ 15% saja ilmu yang dapat di dalam kuliah, yang lain di luar.

7. Guru kepada Pak Ramli adalah Tok marzuki, seorang yang alim dalam ilmu nahu. Dia adalah anak murid Tok kenali di Kelantan.

8. Ilmu yang harus kita kuasai paling kurang 2, iaitu ilmu tauhid dan ilmu fiqh.

9. Salah satu perkara yang menyebabkan tidak mencapai cita2 ialah xmanage time.

10. Allah tidak member ilmu kpd org yg buat maksiat spt syair mashur Imam Al-Syafie

11. Wajib tahu perkembangan di Medan, wajib beli sekurang2 koran waspada hari jumaat. Bayak ilmu yang dapat, banyak tulisan2 tokoh dalam tu.

12. Karekter jangan sopan kali, apa yg tak baik dlm sopan adalah takut bertanya dalam bilik kuliah, tanya saja kalau pun sudah tahu jawabanya” cuba tanya dosen dan ajarkan diri biasa berlaga otak.

13. Kuasai bahasa Indonesia, beli buku dan bergaul dengan kwan2 anak2 medan.

14. Fikir untuk membuat yang wajar, cita-cita yang wajar, contoh berada di s1, rancang di s2.

15. Banyak action jgn hfal shj.

16. Guru di IAIN banyak yang dinamis sbb nak naik pangkat, nak tambah gaji, hasil ramai yg buat kajian dan ramai yg tulis buku. Di malaysia S1 pun sudah banyak gaji.

17. Pgalaman Pak ramli kadg-kadang jam2 , bangun malm untuk menulis, terus menulis kita perlu jadi jadi macam Hamka, Hasbi Sidiqqi dan ulma2 lain.

18. Buku yang kita baca jangan bersih, coret2 di tepi2, baru senang nak cari. Al-marhum Lahmuddin Nasution tidak ada buku beliau yang tidak di coret.

19. Aku tya soalan , bagaimana utuk mengigat ilmu2 dahu, contoh nahu , soraf , arab yang lama2 sbb skarang banyak ilmu lain yang belajar. Jawabnya konsisten dlm membaca, ilmu ada kaitan dan kita akan meruju balik yang lama-lama.

20. Pesanya jangan buang waktui main masg dll. Bg aku skrg main facebook.

21. Katanya 3 rukun imam Islam Liberal. 1. Semua agama sama 2. Tidak ada hukum dalam Islam yang ada adalah ijtihad ulama’.3. nabi Muhammad itu manusia biasa. Harun nasution bapak secular di Indonesia.

Demikianlah sedikit catatan ringkas bersama Prof Dr H Ramli Haji Abdul Wahid Rektor IAIN SU, walaupun banyak lagi point2 yang tidak tercatat, tapi saya rasa cukuplah untuk sedikit peringatan dan perkongsian saya kali ni. Wassalam..Ahmad Syahin

Medan, 15.1.2011

No comments:

Post a Comment